skip to Main Content
Kuzey Kıbrıs’ın Doğa Harikası Karpaz Yarımadası

Kuzey Kıbrıs’ın Doğa Harikası Karpaz Yarımadası

Kuzey Kıbrıs ve doğa denilince kuşkusuz akla ilk gelenler arasında Karpaz Yarımadası ve altın kumsal gelmektedir.. Peki Karpaz yarımadasını bu kadar özel kılan nedir ?

Öncelikle Karpaz Yarım adasında bulunan Altın Kumsal, koruma altındadır.. Karayipleri aratmayacak  berraklıkta suyu ve bembeyaz kumu ile Kuzey Kıbrıs’ın gözdesidir.. Bu kumsal koruma altında olup, yaz aylarında yumurtlamaya gelen Caretta Caretta kaplumbağa’larına ev sahipliği yapmaktadır..

   

Ayrıca, Karpaz Milli Parkı olarak da bilinen bölge koruma altında olup, Karpaz Eşeklerinin de ev sahipliğini yapmaktadır.. Buraya giderseniz onlara elma vermeden geçmeyin deriz..

Bu bölgenin en büyük sembollerinden bir diğeri ise Apostolos Andreas Manastırıdır.. Adanın Zafer Burnu olarak bilinen en doğu ucunda yer alan bu manastır Ortodoks inancı doğrultusunda inşa edilmiş kutsal vir yerdir. Manastır kompleksinin en eski mimari üniteleri XIV. Yüzyılda Lüzinyan dönemine ait olan ve denize en yakın noktası olan kilisedir. Mucizeler yaratıcısı , Rüzgarların hakimi ve Yolcuların koruyucu olarak bilinen Apostolos Andreas / St. Andrew adına adanmış olan bu manastırda görkemli avizeler ve ikonlar mevcuttur. Günümüzde halen ibadete açık olup bir çok inançlı insan tarafından ziyaret edilmektedir..

   

Bir inanca göre , kilisede mum dikerek dilekte bulunanların dilekleri gerçekleşmekte olup, teşekkür amaçlı geri dönülmesi gerekmektedir. Kilisenin tam altında ise doğal su kaynağı bulunmakta olup Karpaz’ın kutsal suyu olarak da bilinmektedir. İnanışa göre bu su hastalıklara şifa vermektedir. Efsaneye göre bu su bir kaptanın görmeyen gözünü iyileştirmiş ve o günden beridir herkes tarafından kutsal olduğuna inanılmaktadır.

Karpaz bölgesini son zamanlarda turistlerin ve yatırımcıların gözdesi haline getiren ve Yeni Erenköy bölgesinde bulunan Yat Marinasıdır.  Marinanın toplam alanı 137000 m2 olup, bunun 65400 m2 si deniz alanı kalanı ise kara alanı ve binalardır. Marinanın bakım onarım sahası 18000 m2 lik bir alana kurulmuştur. Minimum 4 metre su derinliği ile toplamda 300 bağlama yeri hizmeti vermek üzere tasarlanmıştır. Boyu 55 metreye kadar olan süper yatlar için de 16 adet bağlama yeri mevcuttur.

Teknelere : özel depolama alanları, golf araçları , içilebilir tatlı su , tek ve 3 faz elektril, pis su tankı deşarj istasyonu, kablosuz internet ve tüm bakım onarım hizmetleri verilmektedir.

Ayrıca bakım onarım sahasına hizmet veren 300 ton kapasiteli gezer vinç bölgedeki en büyük kapasiteye sahip vinçtir.  Yeni Erenköy ve Karpaz bölgeleri Kuzey Kıbrıs’ta bölünme sonrasında karışık topluluğa ev sahipliği yapan tek köy oluşu ile ünlüdür. Bu köyde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar birlikte yaşamaktadır.

Bu bölgede küçük bungalow tarzında evler ve villalar mevcut olup, dileyen yatırımcılarımıza özel projeler çalışılıp kapalı site çalışmaları da yapılabilmektedir.

 

Back To Top
Cevap yaz
💬 Mesaj gönderin
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?