skip to Main Content
Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Kıbrıs’ta Yatırım Şartları

Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Kıbrıs’ta Yatırım Şartları

Yabancı uyruklu kişiler hangi şartlarda yatırım yapabilir ?

Satın almada;

  • Yabancı uyruklu bir kişi, arazinin boş olması kaydıyla 1(bir) dönüme (14.400 ayak kare veya 1.338 metre kare) kadar arazi satın alabilmektedir.
  • Satın alınacak arazi içerisinde konut varsa, 1(bir)adet konut olması koşuluyla 5(beş) dönüme kadar arazi satın alabilirler. Satın alacakları 1(bir) adet konut bir Site içerisinde ise, söz konusu arazi için bir alan sınırlaması yoktur.
  • Yabancı uyruklu bir kişi sadece 1 (bir) adet konut veya apartman dairesi satın alma hakkına sahiptir. Ayni soyadına sahip karı-koca 1 (bir) kişi olarak işlem görür ve satın alma hakkı tekdir. Çocuklar, anne ve babanın sahip olduğu hakkın dışında ilave hakka sahip değildirler.
  • Yabancı uyruklu bir kişinin, boş müstakil arazi,içinde konut olan müstakil arazi veya site tarzı yerleşimin bulunduğu arazi içerisinde konut satın alma hakkı tekdir,başka bir konut/daire inşa etme veya satın alma hakkı yoktur.
  • Bir yabancı, kirasında veya adında kayıtlı bulunan malı, birinci ve ikinci derece kan ve akrabalık bağı olan kişilere, Bakanlığın bilgisi ve soruşturmalar neticesinde onayını alarak devredebilir, başka bir yabancıya satabilir veya ipotek verebilir.

KKTC’de taşınmaz mal satın alacak veya kiralayacak olan yabancı kişiler,taşınmaz mal satın alabilmeleri ve yasal olarak o mal üzerinde hak sahibi olabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri, Bakanlık tarafından yapılacak soruşturmalar neticesinde Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir.

Vergiler ve Harçlar

  1. Satış sözleşmesi üzerinden %0.5 pul harcı. (Alıcı tarafından ödenir).
  2. Taşınmaz mal değeri üzerinden %6 Taşınmaz Mal Devir Harcı. (Alıcı tarafından ödenir).
  3. Taşınmaz mal değeri üzerinden %5 KDV.(Satıcı profesyonel ise KDV alıcı tarafından ödenir.Satıcı profesyonel değilse KDV ödenmez).
  4. Taşınmaz mal değeri üzerinden %4 Stopaj. (Satıcı tarafından ödenir).

Yukarıda belirtilmiş olan öneriler, koşullar ve uygulamalar yol gösterici bilgi niteliğinde olup KTİMB adına herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.Detaylı bilgi almak için lütfen KKTC İçişleri Bakanlığı ve/veya Tapu ve Kadastro Dairesi’ne başvurunuz.

Bu islemleri dilerseniz ofisimizle (Address Estate / Adres Emlak ) gerçekleştirebilir ya da bir avukat aracılığıyla da yapabilirsiniz

Back To Top
Cevap yaz
💬 Mesaj gönderin
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?